Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J24a80n37a 78M90a59j46o34v27á

10. 4. 2018 19:43

Tak jsem vás našla a čtu pozpátku...a díky. Držím palce. R^

1 0
možnosti
LV

Děkujeme, ať se čtení líbí. Možná Vás pobaví, až na závěr čtení (a na začátku našeho příběhu) uvidíte, z jakého "klučíka" Berta vyrostla.

Pokud Vás zajímá život v Číně, doporučuji sledovat manželův účet na Instagramu, denně tam ukládá fotky z Číny, které osobně vyfotil.

0 0
možnosti
Foto

Takové zajímavé články! Díky za ně!

1 0
možnosti
LV

I my děkujeme :-). Pokud by Vás krom čtení zaujaly i fotky z Číny, tak se můžete podívat na manželův účet na Instagramu. Denně tam nahrává fotky, které sám nafotil - https://www.instagram.com/laomacz/

0 0
možnosti
RP

Holčička je moc pěkná, ve škole bude mít určitě hodně malých nápadníků.:-)

1 0
možnosti
LV

S těmi nápadníky a kamarády je to jak kdy a jak s kým - někdo s ní kamarádí právě proto, že je jiná, někdo s ní právě z tohoto důvodu nekamarádí. A někdo s ní kamarádi prostě proto, že se sešli dva vrstevníci, kteří si padli do oka a v tu chvíli barva pleti nehraje žádnou roli.

0 0
možnosti
LM

Páni. V Čechách umře nudou ;-D

1 0
možnosti
LV

Snad nudou neumře ;-), ale rozhodně tam jednou nebude mít takovýhle "kurz čínštiny" ;-D.

0 0
možnosti
PK

Pokud jsem dobře pochopil, tak vždy musí rodič platit a to bez ohledu , zda jde o státní, či privátní školu. Kde je vzdělání na vyšší úrovni a jaký je průměrný plat rodičů, bo se mi ty částky zdají skutečně vysoké.

1 0
možnosti
LV

Ano, pochopil jste to správně. Rozdíl je jen ve výši částky, kterou rodiče platí - od několika set yuanů měsíčně ve státní škole, pro děti, které ji navštěvují v místě trvalého bydliště rodičů, až po několika tisícové školné pro ostatní.

Vzdělání je v Číně velice nákladné, a to nejen ve školách, ale i v různých zájmových kroužcích. Obáváme se ale, že cena ne vždy odráží kvalitu.

Já jsem v článku zmiňovala jen školy pro "běžné" lidí, běžné Číňany. Jsou zde samozřejmě i školy mezinárodní, které jsou jednak pro děti cizinců, ale i pro samotné čínské děti. Tam jsou částky za školné již opravdu astronomické. Jaké je úroveň vzdělání na takových školách, ale nevím.

O průměrných mzdách je velice těžké hovořit vzhledem k celkovému počtu Číňanů. Já mohu zmínit jen případy z našeho okolí - sousedi mají tři děti, dvě chodí na základní školu a nejmladší ještě do školky (za školku se samozřejmě také platí a pravidla jsou podobná těm ve školách). Rodiče na místním trhu prodávají ovoce. Pracují sedm dní v týdnu, z domu odchází ráno kolem šesté a vrací se večer po osmé. Odpočívají jen pár dnů v roce, a to během oslav Čínského nového roku. Školné pro všechny tři děti je měsíčně stojí cca 5 000 yuanů měsíčně. Mnoho rodičů spolužáků naší dcery žije podobně, méně už má tři děti, dvě děti však nejsou až takovou výjimkou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1017x
Střípky ze života české rodiny, která se rozhodla prožít kus života v Číně. Více o nás na www.laoma.cz.

Seznam rubrik