Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřská v Číně (23. díl) — Prázdniny v domácí izolaci

Školní výuka v Kantonu byla odložena na dobu neurčitou, lidé zůstávají v domácí izolaci a ulice v Kantonu zejí prázdnotou.

V Číně jsou zimní prázdniny delší než v Česku, nepochybně to souvisí se Svátky jara, nejdůležitějšími čínskými svátky, které většinou připadají na přelom ledna a února (více o novoročních svátcích viz Jak se slaví čínský Nový rok?). Školáci mají přibližně pět týdnů volno a řada z nich se společně s rodiči vrací do své rodné provincie.

Letos připadl čínský Nový rok na 25. ledna, nicméně první pololetí na základních školách v Kantonu skončilo už 9. ledna, kdy děti psaly pololetní testy. O týden později se sice žáci ještě do školy vrátili, ale pouze proto, aby si převzali vysvědčení a zapsali si domácí úkoly na zimní prázdniny. Druhé pololetí mělo začít až 17. února, a tak se Berta domluvila s babičkou, že za námi přiletí. Babička si koupila letenku na konec ledna a my jsme se jí nemohli dočkat.

Někdy v polovině ledna jsme se prvně doslechli o novém typu koronaviru, který se objevil ve Wu-chanu, metropoli provinice Chu-pej ve střední Číně. V té době byl ještě nízký počet nakažených, a tak nás ani nenapdalo, že by virus mohl nějak zásadně ovlivnit naše životy, vždyť Wu-chan je od Kantonu vzdálený nějakých 1000 kilometrů. Situace se však začala rychle měnit. 23. ledna jsme k nám pozvali několik kamarádů, s kterými jsme společně balili taštičky jiaozi a pekli novoroční sušenky (viz Novoroční nápisy a obrázky (a k tomu několik sušenek)), na přetřes se dostal i koronavirus – náš kamarád přihlásil svoji dceru jako dobrovolnici vypomáhající na jednom z květinových trhů (obdoba našich vánočních trhů), nicméně toho rána byli dobrovolníci z důvodu šířící se epidemie odvoláni. Druhý den ráno (den před čínským Novým rokem) bylo v Kantonu nařízeno předčasně zrušit všechny květinové trhy. Koronavirus dorazil i do Kantonu!

Na ulicích začalo přibývat lidí, kteří nosili ústní roušky. Ostatně i my jsme si je neprodleně zakoupili, když jsme šli na čínský Nový rok, tj. 25. ledna, navštívit naše přátele, kteří bydlí jen pár minut chůze od našeho domova. Tou dobou jsme ještě netušili, že tento rok se už další novoroční setkání konat nebudou.

Následující den jsem odepisovala kamarádovi z Prahy, který si o nás dělal starost. „Blízko Wu-chanu nebydlíme, ono je to teď ale vlastně jedno, koronavirus je už téměř po celé Číně. V naší provincii je zatím hlášeno 150 případů, u nás v Kantonu 40.“ V čínském měřítku se nejedná o příliš vysoká čísla, vždyť jenom Kanton má větší počet obyvatel než celé Česko, nicméně i přesto se nás zmocnil jakýsi pocit neklidu a začali jsme být opatrnější. Ten den jsem ještě napsala čínské kamarádce bydlící na druhé straně města, že se setkáme, až se situace uklidní. Z našeho novoročního pikniku v parku sešlo, městskou hromadnou dopravou se nikdo z nás neodvažoval cestovat.

Novoroční volno mělo oficiálně trvat do 30. ledna, většina lidí pak měla jít do práce a život se měl vrátit do normálních kolejí. Během svátků však vyšlo nařízení, že z důvodu epidemie nového typu koronaviru bude volno prodlouženo až do 2. února. Nicméně někteří šli do práce až o týden později a jiní mají stále ještě volno. Školní výuka v Kantonu byla odložena na dobu neurčitou, dle posledních zpráv začne pravděpodobně v březnu, zimní prázdniny se tudíž protáhnou… Berta si ale babičky neužije – babička totiž svou letenku na poslední chvíli stornovala. A dobře udělala.

Nebereme věci na lehkou váhu, a proto už řadu dní nikam nechodíme, jsme (stejně jako tisíce dalších) zavřeni doma v izolaci a sledujeme, jak se situace bude vyvíjet dál. Dle čínských médií je v celé Číně momentálně (11. 2. 2020) hospitalizováno 42 708 pacientů nakažených koronavirem, z toho 314 je v Kantonu.
Pokaždé když nám dojdou zásoby jídla, jdu na nejbližší tržiště nakoupit potraviny na několik dní dopředu – na tržištích se nyní všem návštěvníkům měří teplota. Kdysi rušné ulice velkoměsta nyní zejí prázdnotou, řada obchodů má stále zavřeno, pestrobarevné výlohy prodejen a restaurací jsou schované za staženými roletami, vypadá to, jako bychom se octli v nějakém apokalyptickém románu.

Leč neklesáme na duchu a snažíme se na život v domácí izolaci dívat z té lepší stránky. Berta má z povinné četby pro druháčky přečíst dalších pět knížek, vedle toho musí vypracovat úkoly z matematiky a angličtiny. Čínská televize v důsledku posunuté výuky spustila program online vzdělávání, a tak kromě povinných úkolů pravidelně sledujeme i výuku čínštiny pro druhou třídou. Petr, který je členem čtenářského klubu, pokračuje v četbě čínských klasických románů – společné čtení románu Putování na západ se už nekoná v městské knihovně (ta je zavřená), nýbrž se odehrává formou videokonference přes aplikaci WeChat. Čtenáři sedí doma, přečtou úryvek z knihy, o kterém pak společně diskutují. Konečně máme i trochu času se věnovat překladům, nezapomínáme také každý den cvičit a udržovat tak tělo v dobré kondici. V posledních dnech se na čínských sociálních sítích objevují motivační videa „Vzdorujeme epidemii! Wu-chane, drž se!“, která vybízí lidi v domácí izolaci k pohybu. My jsme jedno takové motivační video také natočili.

 

Přejeme pevné zdraví a klidnou mysl!

Autor: Lenka Vránová | úterý 11.2.2020 6:32 | karma článku: 19,77 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (25. díl) — Něco končí, něco začíná

Jedno čínské úsloví praví: Každá hostina jednou končí. To, že se blíží nějaké změna, jsme už určitou dobu tušili.

28.9.2020 v 12:12 | Karma: 19,65 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Pochoutky zongzi

Zongzi, pouchoutky z lepivé rýže, se nejvíce pojídají v době Svátku dračích člunů ???, který letos připadl na 25. června. Někteří Číňané říkají, že ty nejlepší „rýžové balíčky“ se připravují v jihočínské provincii Guangdong...

26.6.2020 v 12:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (24. díl) — Výuka na dálku

Přesně před měsícem začala v Kantonu školní výuka. Děti se ale z důvodu epidemie koronaviru nevrátily do škol, nýbrž zůstaly doma – začala výuka na dálku.

17.3.2020 v 6:03 | Karma: 15,79 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Pod rouškou jara

Od naší poslední procházky po Kantonu uplynul měsíc, mezitím přišlo jaro a růst počtu nakažených koronavirem se v Kantonu zastavil.

29.2.2020 v 10:00 | Karma: 12,16 | Přečteno: 223x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Kanton v roušce

Světová zdravotnická organizace vyhlásila ve čtvrtek 30. 1. 2020 kvůli epidemii nového typu koronaviru globální stav zdravotní nouze. Čínské úřady již minulý týden zavedly přísná protiepidemická opatření.

1.2.2020 v 6:00 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3278x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1017x
Střípky ze života české rodiny, která se rozhodla prožít kus života v Číně. Více o nás na www.laoma.cz.

Seznam rubrik