Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřská v Číně (22. díl) - Na základní škole v Kantonu

Ahoj, jmenuji se Berta, v Číně mi ale přezdívají Malá Dračice (Xiao Longnü) – tak mi říkají i ve škole, do které jsem nastoupila minulý rok v září.

Moje škola stojí v historické části Kantonu. Musím říct, že ji rodiče opravdu dobře vybrali, jen pár kroků od školy totiž prodávají tu nejlepší kopečkovou zmrzlinu! Dost možná na ni chodili i slavní bojovníci, o kterých mi táta vyprávěl. Prý před mnoha a mnoha lety žilo v okolí několik slavných mistrů umění boje, jenom nevím, jestli měli stejně jako já s tátou rádi čokoládovou zmrzlinu, nebo jestli jim chutnala durianová, tu má zase ráda máma.

V Číně jsou teď zimní prázdniny, a tak mám čas napsat o tom, jak to u nás ve škole vlastně chodí. Rodiče říkali, že škola Wakiu není ve srovnání s jinými školami příliš velká. Nevím, v jiných školách jsem nebyla, každopádně vím, že v naší škole, která má celkem šest ročníků, se každý ročník dělí do tří tříd. To znamená, že např. první ročník se dělí na yi nianji (1), yi nianji (2) a yi nianji (3). Yi nianji znamená první ročník, číslo v závorce udává, o kterou třídu se jedná – první, druhou, nebo třetí. Já chodím do druhé třídy prvního ročníku – yi nianji (2).  Když byli rodiče malí a chodili v Čechách do školy, prý se každý ročník dělil do „áček“, „béček“ a „céček“, takže já vlastně chodím do 1. B. Ve třídě je nás 45 a já jsem tam jediná cizinka.

Škola začíná ráno chvíli před osmou hodinou, kdy se podává snídaně. Z domova si nosíme vlastní krabičku na jídlo – k snídani většinou máme hustou rýžovou polévku, občas i smažené nudle. Není to špatné, jen mi vadí, že v té polévce je jenom rýže a v těch nudličkách jsou zase jenom nudle. Když jsem si nad tím doma posteskla, rodiče domluvili, že si do školy mohu donést i trochu zeleniny a zamíchat si ji do snídaně. Jinak si do školy vlastní jídlo nosit nesmíme, ani malé svačinky nejsou povoleny.

Po snídani mám ještě chvilku času na čtení – naše třídní knihovnička je plná úžasných dětských knížek. Paní učitelka nám říkala, abychom o přestávkách četli nebo abychom se připravovali na další hodiny, rodiče si naopak myslí, že není špatné se o přestávce trochu protáhnout a popovídat si se spolužáky. A tak někdy poslouchám paní učitelku a jindy zase rodiče. Čtení má výhodu v tom, že když dočteme nějakou knížku, můžeme zajít za paní učitelkou, povědět jí, o čem ta knížka byla, a ona nám za to připíše pár bodů do naší čtenářské knížky. Za nasbírané body pak můžeme dostat nějaký ten dárek, např. pravítko, penál nebo samolepky. 

Dopoledne se učíme čtyři hodiny, odpoledne pak ještě hodinu nebo dvě, celkem máme 28 vyučovacích hodin týdně. Naše třídní učitelka Dengová nás učí čínštinu, tu máme nejčastěji, celkem dvanáctkrát do týdne. Čínština mě baví, konečně jsme se už naučili psát čínskou abecedou zvanou pinyin – to je ta kouzelná hra, kdy se přepisují čínské znaky do latinky. Pinyin ale nestačí, základem čínštiny jsou znaky, které se také učíme psát. Někdy je to sice tak trochu otrava, jenže je pravda, že když ten znak nenapíšete pořádně, můžete například místo ? (ruka) napsat třeba ? (chlup). Na matematiku máme paní učitelku Xiaovou, ta na nás nikdy nekřičí jako naše třídní, přísná ale být umí. Při testu nic nepromine, stačí narýsovat jenom trochu málo nepřesnou čáru a hned už je bod dole.  Asi nejraději mám paní učitelku Ouovou, která nás učí angličtinu. Good morning, Miss Ou!  One, two – tie your shoe! Three, four – close the door! Five, six – pick up chopsticks! Seven, eight – don´t be late! Nine, ten – start again! A takových legračních rýmovaček máme v učebnici angličtiny celou řadu. Samozřejmě máme i další předměty – hudební a výtvarnou výchovu, prvouku a tělocvik. Náš tělocvikář se příjmením jmenuje Ye, my jsme mu dali přezdívku učitel Kakabus. Když jsme se na úvodních hodinách tělocviku učili nastupovat do řady, nikomu z nás to nešlo. Pan učitel Ye nás jen zakaboněně sledoval a pořád opakoval: „Nemám z vás ani trochu radost, ani trochu!“ Po pár hodinách jsme ale nástup zvládli a učitel Kakabus se přestal mračit. Teď se dokonce i často směje, zvlášť když skáčeme přes švihadlo, to je někdy srandy kopec.

Po obědě chodíme spát. Nevím, jestli to tak funguje po celé Číně, ale tady v Kantonu ano. Když se najíme, uklidíme si po sobě nádobí a utřeme lavice, na kterých si pak usteleme. Někteří si ustelou na zemi, protože na lavice se všichni nevejdeme. Občas někdo při odpoledním klidu moc hlasitě brebentí – nepřestane-li s tím ani po napomenutí paní učitelky, musí si stoupnout ke stěně a v tichosti tam čekat, než se ostatní vyspí. Raději si proto zamknu pusu na zámek a poslouchám pohádku, kterou nám paní učitelka pouští před spaním. V úterý a čtvrtek nám končí vyučování odpoledne ve tři, zbylé dny máme do čtyř. Po návratu domů mě ještě čekají domácí úkoly, většinou jen z čínštiny a matematiky. Pokud jde vše hladce, mám je do hodiny vypracované. Některé úkoly mě opravdu baví, např. naučit se zpaměti recitovat nějakou tu tchangskou básničku. Rodiče to potom natočí pomocí svého chytrého telefonu a pošlou nahrávku přímo paní učitelce, která se na ni může hned podívat. Táta s mámou říkali, že když byli malí, tak žádné mobilní telefony nebyly. Nevím, nedokážu si to vůbec představit, u nás ve škole se přes mobilní telefony vyřizuje spousta věcí – paní učitelky rozesílají každý den informace o domácích úkolech, paní ředitelka zase posílá všemožná oznámení, např. že máme přinést peníze za stravování, nebo že se na město žene tajfun a škola se na den zavírá. Zkrátka a dobře, u nás by to bez chytrého telefonu nešlo.

Na začátku ledna jsme ve škole psali pololetní testy. Prvňáci a druháci měli testy jen z čínštiny a matematiky, starší žáci psali i test z angličtiny. Příprava začala už někdy v prosinci, skoro každý den jsme psali cvičné testy. Přibylo nám i domácích úkolů, už jsem u nich neseděla hodinu, ale tři. Z testu jsem nikdy nedostala plný počet bodů (100), někdy jsem z nepozornosti místo odčítání sčítala, jindy zas moje znaky vypadaly, jako kdyby je naškrábal sousedovic kocour. Ale co, nikdo není dokonalý. Rodiče si myslí, že body nejsou v životě důležité, jenomže poslední dobou se mě tu pořád každý ptá, kolik jsem získala bodů z pololetních testů. Vypadá to, že pro někoho jsou ty body moc důležité.

Zimní prázdniny trvají v Kantonu pět týdnů, konečně mám čas i na nějaké ty lotroviny. Za pár dní se budou slavit Svátky jara, to jsou takové Vánoce se Silvestrem dohromady, už se nemůžu dočkat. A po svátcích zase do školy… Hurá!

Autor: Lenka Vránová | pátek 1.2.2019 6:00 | karma článku: 24,80 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (25. díl) — Něco končí, něco začíná

Jedno čínské úsloví praví: Každá hostina jednou končí. To, že se blíží nějaké změna, jsme už určitou dobu tušili.

28.9.2020 v 12:12 | Karma: 19,65 | Přečteno: 609x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Pochoutky zongzi

Zongzi, pouchoutky z lepivé rýže, se nejvíce pojídají v době Svátku dračích člunů ???, který letos připadl na 25. června. Někteří Číňané říkají, že ty nejlepší „rýžové balíčky“ se připravují v jihočínské provincii Guangdong...

26.6.2020 v 12:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 239x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (24. díl) — Výuka na dálku

Přesně před měsícem začala v Kantonu školní výuka. Děti se ale z důvodu epidemie koronaviru nevrátily do škol, nýbrž zůstaly doma – začala výuka na dálku.

17.3.2020 v 6:03 | Karma: 15,79 | Přečteno: 345x | Diskuse| Cestování

Lenka Vránová

Pod rouškou jara

Od naší poslední procházky po Kantonu uplynul měsíc, mezitím přišlo jaro a růst počtu nakažených koronavirem se v Kantonu zastavil.

29.2.2020 v 10:00 | Karma: 12,16 | Přečteno: 223x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Vránová

Mateřská v Číně (23. díl) — Prázdniny v domácí izolaci

Školní výuka v Kantonu byla odložena na dobu neurčitou, lidé zůstávají v domácí izolaci a ulice v Kantonu zejí prázdnotou.

11.2.2020 v 6:32 | Karma: 19,77 | Přečteno: 702x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1017x
Střípky ze života české rodiny, která se rozhodla prožít kus života v Číně. Více o nás na www.laoma.cz.

Seznam rubrik